Continuăm prezentarea produselor de curățenie specifice, începută în articolul anterior: Produse de curățenie specifice, cum le folosim corect? – I.
Produse de curățenie specifice metalului
Metalul prezintă o provocare specială când vine vorba de curățare. Produsele de curățenie specifice metalelor sunt disponibile sub formă de paste, lichide groase opace sau lichide limpezi care pot menține un abraziv fin în suspensie.
Impuritățile de suprafață de pe majoritatea metalelor sunt îndepărtate mai ușor într-un mediu acid. Prin urmare, produsele de curățenie specifice metalelor conțin de obicei acizi organici, cum ar fi oxalic, sulfuric sau citric. Pentru a ajuta la îndepărtarea mecanică a murdăriei și a contribui la luciul metalic, un abraziv foarte ușor, de tip argilă, este prezent ca agent de lustruire/tamponare. Produsele de curățenie specifice metalelor pot conține, de asemenea, agenți tensioactivi pentru a facilita îndepărtarea murdăriei. Unele produse conțin și un antioxidant care protejează metalul curățat împotriva murdăririi rapide.
Produse de curățenie specifice cuptoarelor
Acestea sunt în general lichide, ambalate în recipiente cu aerosoli. Grăsimile carbonizate și alte resturi alimentare alcătuiesc straturile de murdărie depuse pe pereții cuptorului. Pentru majoritatea produselor de curățenie specifice cuptoarelor sunt necesare ingrediente puternice pentru a îndepărta grăsimile arse. Un alcalin puternic, cum ar fi hidroxidul de sodiu (leșie), este agentul principal în astfel de produse de curățenie specifice cuptoarelor. Surfactantul este, de asemenea, prezent pentru a ajuta la pătrunderea soluției de curățat în straturile de murdărie și a o înmuia. Produse de curățenie specifice cuptoarelor sunt formulate pentru a fi cât mai groase posibil astfel încât să permită produsului să pătrundă în zonele cu murdărie uleioasă, dispuse și pe părțile verticale ale cuptorului.
Produse de curățenie specifice pentru lavoare, faianță și gresie
Aceste produse sunt formulate pentru a elimina nu numai straturile de murdărie care se depun în mod normal pe suprafețele lavoarelor, faianței și a gresiei, ci și pentru a elimina depunerile de apă dură, urmele de săpun, petele de rugină și mucegai, care sunt comune acestor zone. Produse de curățenie specifice pentru lavoare, faianță și gresie sunt, de obicei, comercializate sub formă de lichide diluabile sau spray-uri. Pentru suprafețele verticale, spray-urile au soluția sub formă de spumă pentru a preveni scurgerea excesiv de rapidă a produsului de curățare. În plus, pot conține agenți speciali și solvenți specifici pentru dizolvarea depunerilor de apă dură, a urmelor de săpun și a petelor.
Unele produse conțin și alcool sau solvenți pentru a ajuta la procesul de curățare continuă,altele pot conține agenți antimicrobieni pentru a ucide germenii, inclusiv mucegaiul. Majoritate tipurilor de produse de curățenie specifice pentru lavoare, faianță și gresie conțin parfum. Este posibil ca unele produse să nu fie potrivite pentru marmură, plastic sau alte suprafețe, din acest motiv este foarte important a se citi eticheta produsului pentru informații specifice.
Produse de curățenie specifice pentru vasele de toaletă
Această categorie de produse de curățat este disponibilă în mai multe forme, ele fiind concepute pentru a curăța, dar și pentru a menține un vas de toaletă curat mai mult timp și cu miros plăcut. De asemenea, unele produse au și rolul de a dezinfecta. În această categorie sunt incluse lichidele mai vâscoase, care se ”agață” de părțile vasului de toaletă, odorizantele care păstrează mirosul proaspăt al vasului și diferite forme de curățare care se pun în rezervor și care eliberează ingrediente active în vas odată cu fiecare ”tragere” a apei după folosirea toaletei.
Pentru curățarea toaletei, surfactanții plus oxidanții sau acizii sunt ingredientele principale pentru îndepărtarea murdăriei. Prezența acizilor facilitează îndepărtarea petelor cauzate de depunerile de apă dură și rugină depuse la un nivel mic spre mediu de murdărie. Pentru a dizolva rugina încăpățânată și petele de apă dură, unele produse pot conține acizi mai puternici, cum ar fi acidul clorhidric. Petele organice specifice sunt curățate de agenți de oxidare prezenți în unele produse. În unele produse de curățenie specifice vaselor de toaletă, cu acțiune dezinfectantă, se găsesc agenți antimicrobieni, cum ar fi sărurile cuaternare de amoniu. Majoritatea produselor de curățat vasele de toaletă conțin un parfum plăcut.
Datorită naturii incompatibile a acestor produse, producătorii avertizează adesea consumatorul să nu le amestece cu alte produse de curățare. Este important ca etichetele produselor să fie atent citite, iar recomandările să fie respectate.
La final, dar nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, să purtați masca, să păstrați distanța față de alte persoane, să evitați zonele aglomerate, să igienizați suprafețele pe care le folosiți frecvent (birouri, obiecte pe care le folosiți la birou, telefoane, mese de lucru etc.) și să rămâneți pozitivi!
foto: pixabay