Produsele de curățenie specifice au un spectru mai restrâns de utilizare comparativ cu produsele universale de curățat. Ele sunt concepute pentru suprafețe precum: sticla, metalul, podelele, covoarele, mobilierul, tapițeria, zonele din baie, cuptoarele și alte aparate electrocasnice. Având concentrații diferite de substanțe active, aceste produse de curățenie oferă performanțe ridicate și confort optim în folosire.
Produse de curățenie pentru bucătărie și baie
Înălbitorii
Utilizarea înălbitorului lichid de uz casnic (hipoclorit de sodiu) pentru îndepărtarea petelor de pe țesături este bine cunoscută. Hipocloritul de sodiu este eficient, în mod similar, și pentru petele de pe suprafețe dure. În plus, soluțiile care conțin hipoclorit de sodiu pot fi folosite ca dezinfectanți pentru a ucide bacteriile, virușii și ciupercile, inclusiv mucegaiurile și mucegaiul.
Dezinfectanții și detergenții dezinfectanți
Dezinfectanții conțin agenți anti-microbieni, cum ar fi uleiul de pin, hipocloritul de sodiu, compuși cuaternari de amoniu sau fenoli, care ucid bacteriile și virusurile de pe suprafețe. Detergenții dezinfectanți conțin, pe lângă agenții anti-microbieni care ucid germenii, și agenți tensioactivi și adjuvanți pentru a îndepărta murdăria persistentă. Prin urmare, aceștia sunt eficienți la curățarea suprafețelor, precum și la uciderea germenilor. Instrucțiunile de pe ambalajele produselor de curățenie trebuie citite cu atenție și respectate pentru a se asigura dezinfectarea corectă a suprafețelor.
Soluții pentru desfundat țevi
Pentru desfundarea țevilor de scurgere se folosesc produse de curățenie sub formă lichidă sau cu cristale puternice (din punct de vedere chimic) concepute special pentru rezolvarea acestei sarcini dificile. Scurgerile înfundate de la chiuvetele din bucătărie sunt adesea cauzate de ”dopuri” de grăsime solidă care pot avea încorporate în ele diverse tipuri de alte murdării (resturi de mâncare), obstrucționând astfel fluxul normal de apă. Hidroxidul de sodiu este folosit adesea în compoziția soluțiilor de desfundat țevi pentru că generează căldura necesară pentru topirea grăsimii și descompunerea ei în substanțe mai simple care pot trece prin țevi. Unele produse de curățenie conțin și agenți care produc gaz pentru a asigura o ”agitație” în canalizare, un ajutor suplimentar în desfundarea țevilor de scurgere. Țevile înfundate din băi sunt adesea cauzate de acumularea firelor de păr, scame, praf, particule de săpun, pastă de dinți sau combinații ale acestora. Pentru a rezolva aceste probleme, soluțiile de desfundat care conțin hipoclorit de sodiu și hidroxid de sodiu funcționează foarte bine.
Pentru prevenirea înfundării țevilor de scurgere se pot folosi produse de curățenie de întreținere ce conțin enzime sau o cultură de bacterii care produce enzime. Enzimele se descompun și ”digeră” materialele organice, cum ar fi grăsimea, care se acumulează în țevi.
Soluții de curățare a sticlei
Produsele de curățat sticla (în general, geamurile) sunt proiectate special pentru a îndepărta murdăria depusă pe acest tip de suprafață, sticla fiind mai ”sensibilă” la curățare. Soluțiile de curățare a sticlei sunt lichide, sunt disponibile în recipiente cu spray-uri, și conțin agenți tensioactivi pentru a dizolva murdăria, solvenți pentru dizolvarea petelor uleioase, și apă pentru ”transportul” agenților tensioactivi și a solvenților. Adjuvanții sunt incluși pentru a elimina murdăria mai dificilă, în special cea uleioasă. Adjuvanții alcalini, cum ar fi amoniacul, sunt mai eficienți pentru murdăria lăsată de grăsimile de gătit. Acidul acetic (oțetul) oferă performanțe mai bune pe murdăria alcalină, cum ar fi cea lăsată de sărurile minerale. Dispozitivul de pulverizare, o pompă sau un recipient cu aerosoli sub presiune, ajută la aplicarea produsului pe suprafața care trebuie curățată, asigură o distribuție uniformă și minimizează risipa de produs.
Îndepărtarea urmelor de apă dură
Duritatea apei este cauzată de prezența sărurilor minerale dizolvate, cum ar fi cele de calciu, magneziu, fier și mangan. Când apa dură se evaporă, dâre de minerale sunt lăsate în urmă, iar acestea se pot acumula în timp. Pentru îndepărtarea dârelor de minerale lăsate de apa dură sunt concepute produse de curățare speciale care se găsesc sub formă de pulberi sau sub formă de lichide. Acestea conțin acizi, cum ar fi acidul citric, oxalic, sulfamic sau hidroxiacetic.
Unele produse de curățenie includ agenți tensioactivi pentru a ajuta la curățare și solvenți organici pentru a ajuta la îndepărtarea spumei lăsate de agenții tensioactivi. Acestea sunt eficiente acolo unde dârele de minerale sunt vizibile: în jurul robinetelor, umidificatoarelor, vaselor de toaletă etc. Utilizarea lor regulată ajută la prevenirea acumulării de depozite de minerale.
Continuăm prezentarea acestor tipuri de produse de curățenie în articolul următor, Produse de curățenie specifice, cum le folosim corect? – II.
La final, dar nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, să purtați masca, să păstrați distanța față de alte persoane, să evitați zonele aglomerate, să igienizați suprafețele pe care le folosiți frecvent (birouri, obiecte pe care le folosiți la birou, telefoane, mese de lucru etc.) și să rămâneți pozitivi!
foto: pixabay