Mocheta este o alegere elegantă pentru spațiile de lucru pentru că asigură confort termic, absoarbe zgomotul, oferind o izolare fonică destul de ridicată, creează un ambient plăcut spațiului de lucru, poate contribui la personalizarea spațiului datorită numărului mare de culori și design în care este disponibilă, este rezistentă la trafic intens, reține praful care se depune mai puțin pe alte obiecte din interior și se curăță ușor (dacă sunt alese produsele potrivite).
Cum se curăță corect mocheta?
Detergenții pentru mochetă sunt disponibili sub formă de lichide concentrate sau gata de utilizare, pulverizatoare, pulberi și spray-uri. Acestea sunt formule speciale pentru a umezi (sau chiar uda) mocheta și pentru a prelua ulterior murdăria și grăsimea prin aspirare. Produsele de curățare pentru mocheta nu trebuie confundate cu odorizantele pentru mocheta care sunt formule speciale doar pentru a reduce mirosurile neplăcute. Ca și în cazul multor produse de curățare, un agent tensioactiv este ingredientul esențial. Un polimer, care ajută la fragilizarea spumei uscate, este de obicei prezent în produsele de curățat mocheta. În plus, detergenții pentru curățat mocheta pot conține substanțe de strălucire a culorilor, dezodorizante pentru a contracara mirosurile și substanțe specifice pentru a menține mocheta mai curată mai mult timp.
Pe lângă produsele care se utilizează direct pe mocheta, există formule lichide de curățare care se utilizează cu echipamente de curățare a mochetei. Ingredientele sunt în esență identice pentru ambele tipuri de produse.
În cazul în care se întâmplă ”un accident” și se pătează mocheta cu un produs lichid, este necesar ca imediat să se tamponeze zona respectivă cu servețele din hârtie, fără a se freca. Ulterior se va interveni cu detergenți speciali, în funcție de tipul de pată care ar putea rămâne în zona respectivă. Uneori poate fi de ajuns doar să se absoarbă foarte bine lichidul scăpat din greșeală.
Echipamentele de curățat cu abur necesită produse speciale, deoarece spuma interferează cu procesul de curățare cu abur. Dacă există reziduuri de la produsele de curățare folosite anterior, se recomandă a se utiliza o emulsie ”ante-curățare” care conține un silicon special.
Produse de curățat tapițeria sunt foarte asemănătoare cu produsele de curățat mocheta. Acestea sunt comercializate sub formă de lichide concentrate sau gata de utilizare, spray-uri și chiar sub formă de pulberi. Surfactanții și celelalte ingrediente, cum ar fi agenții de îndepărtare a murdăriei și grăsimii, sunt componentele esențiale ale produselor de curățare a tapițeriei.
Cum se curăță corect mobilierul și pardoseala?
Pentru curățarea mobilierului sunt necesare produse specifice care atrag, ridică și rețin praful pe lavetele de curățat. Produsele pentru curățarea mobilierului sunt disponibile, de obicei, sub formă de spray-uri care distribuie ingredientele de curățare pe suprafețe sau pe laveta specială de șters praful. Aceste produse nu sunt adecvate pentru curățarea podelelor, deoarece pot face suprafața alunecoasă. Unele produse conțin aditivi pentru a ajuta la îndepărtarea petelor de grăsime și de apă de pe mobilier. Ingredienții pot include un ulei ușor de hidrocarburi folosit pentru preluarea prafului.
Ingredientele principale contribuie la strălucirea naturală a suprafeței și asigură hidrofugarea produselor de curățat / lustruit mobilier. Acestea includ fluide siliconice și o ceară, adesea așa-numita ceară microcristalină. Uleiul de lămâie (un ulei care nu se usucă) și uleiul de tung (un ulei de uscare) sunt de asemenea utilizate în acest scop. Ambele sunt utilizate în produse fără apă. Uleiul de tung poate duce la un finisaj antic, mat, care este preferat de unii consumatori. Pe lângă faptul că ele contribuie la strălucire, fluidele siliconice asigură și o aplicare ușoară și reduc pătarea în timpul aplicării. Siliconul ajută la obținerea unei suprafețe uniforme. Un solvent cu hidrocarburi ajută la îndepărtarea petelor uleioase și a acumulării de ceară. Produsele de curățare / lustruire a mobilierului pot fi formulate ca emulsii apă-în-ulei sau ulei-în-apă. Un stabilizator de emulsie este prezent în ambele tipuri de formule pentru a preveni separarea produsului în două straturi. Parfumul și culoarea completează formularea produsului.
Produsele pentru îngrijirea pardoselii sunt disponibile sub forme lichide sau paste. Este necesar să se folosească formule specifice fiecărui tip de pardoseală: piatra, gresia, lemnul, vinilul sau linoleumul se curăță diferit. Fiecare tip de pardoseală necesită un produs special pentru o eficiență maximă în îndepărtarea murdăriei, lustruirea suprafeței și lăsarea acesteia cu strălucire și strat protector. Produsele fără clătire oferă confort suplimentar în utilizare și aplicare ușoară. Majoritatea produselor de curățare a pardoselilor conțin apă ca purtător pentru particule mici de ceară, cum ar fi polietilena și polimeri precum poliacrilatul. Când sunt uscate, lasă o strălucire și un strat protector ușor și clar la suprafață.
Utilizarea frecventă a produselor de curățare a pardoselilor creează, în timp, un strat de reziduuri care, în cele din urmă, trebuie îndepărtat cu decapanți speciali sau cu un amestec de amoniac, curățător universal și apă. Produsele de calitate superioară sunt concepute pentru a fi ”auto-decapante”, asta înseamnă că la o nouă aplicare, vechiul strat de protecție este îndepărtat și să înlocuiește cu un strat proaspăt care oferă curățenie și strălucire.
Sunt disponibile și o altă categorie de produse, care nu curăță, ci doar conferă un luciu podelelor. Astfel de produse sunt emulsii clare de polimeri acrilici, care se usucă până la un finisaj strălucitor. Unele produse pot conține, de asemenea, particule de ceară.
Alte informații utile despre ingredientele din produsele de curățat
Produsele cele mai simple pentru curățat, care conțin în principiu un singur ingredient activ și care sunt și mai ieftine, sunt concepute pentru a fi utilizate pe suprafețe limitate și cu murdărie ușoară. Într-un produs cu o formulă completă, producătorii oferă posibilitatea de a se îndeplini mai multe funcții de curățare, cu mai multe avantaje în performanță și comoditate decât un produs cu un singur ingredient.
Amoniacul și bicarbonatul de sodiu sunt substanțe alcaline slabe. Deoarece unele suprafețe sunt de natură acidă, aceste ingrediente alcaline pot fi utile în curățarea lor. Amoniacul este un alcalin volatil și, prin urmare, nu lasă reziduuri solide pe măsură ce se usucă, facilitând clătirea completă. Combinația de volatilitate și alcalinitate ușoară este motivul pentru care nivelurile scăzute de amoniac se găsesc frecvent în produsele de curățat pentru sticlă. Amoniacul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a curăța ceara.
Acțiunea abrazivă fără zgârieturi a bicarbonatului de sodiu uscat ajută la îndepărtarea murdăriei ușoare. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru dezodorizarea frigiderelor și congelatoarelor, unde distruge și absoarbe și mirosurile alimentelor.
Mai multe informații despre cum se folosesc corect produsele de curățenie puteți citi aici.
La final, dar nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, să purtați masca, să păstrați distanța față de alte persoane, să evitați zonele aglomerate, să igienizați suprafețele pe care le folosiți frecvent (birouri, obiecte pe care le folosiți la birou, telefoane, mese de lucru etc.) și să rămâneți pozitivi!
foto: pixabay