Produse de curățat profesionale sau pentru uz casnic sunt folosite zilnic pentru îndepărtarea murdăriei. Important este să alegem corect aceste produse de curățenie. Curățarea spațiilor, indiferent de utilizarea și destinația acestora, înseamnă curățarea suprafețelor precum: pardoseli, ferestre, pereți, uși, mobilier, aparatură etc. Cu excepția mochetelor, covoarelor și a tapițeriei, majoritatea suprafețelor sunt ”dure”, iar, din punct de vedere tehnic, curățarea spațiilor este ”curățarea suprafețelor dure”.
Nu există vreun produs ”bun la toate”, care să ofere performanțe optime pe orice tip de suprafețe, chiar dacă acestea sunt dure. Nu se poate curăța gresia din băi cu același produs pentru mobilier, tocmai de aceea pe piață sunt disponibile multe produse de curățat. Unele sunt concepute pentru o utilizare mai generală, cum ar fi produse de curățat universale, în timp ce altele sunt destinate unor suprafețe specifice.
Produse de curățat abrazive
Acestea sunt concepute pentru îndepărtarea murdăriei dificile și/sau uleioase, fiind disponibile sub formă de pulbere sau lichidă. Acțiunea abrazivă este asigurată de particulele mici de minerale, cum ar fi calcit, cuarț sau siliciu, conținute în acest tip de produse de curățat. Gradul de abrazivitate variază, iar utilizarea excesivă sau neadecvată poate duce la deteriorarea suprafețelor. Este foarte important să fie citite și respectate instrucțiunile de utilizare date de producător. De exemplu, pentru îndepărtarea peliculei unsuroase care se găsește adesea în chiuvete după spălarea vaselor, produsul de curățenie potrivit pentru această suprafață conține surfactanți (agenţi cu rol de curăţare şi îndepărtare a grăsimii și petelor) care ar dăuna unei alte tipologii de suprafață precum blatul din bucătărie. Un alt exemplu ar fi un produs pentru îndepărtarea petelor de mucegai ce poate conține în plus agenți de înălbire, iar un produs pentru îndepărtarea petelor de rugină conține și acizi oxalici sau hidrosulfit de sodiu. Nu este necesar să ne încărcăm memoria cu astfel de denumiri, este de ajuns doar să citim cu atenție și să respectăm indicațiile de pe etichetele lipite pe produse de curățat. Unele dintre aceste tipuri de produse pot include și un agent antimicrobian pentru a reduce populația de bacterii care se găsește pe suprafețele murdare, din acest motiv ele se încadrează și în categoria produse de curățat dezinfectante. Revenim cu recomandarea de a se citi cu atenție etichetele produselor.
Forma lichidă pentru unele tipuri de produse de curățat abrazive este o variantă mai blândă, o suspensie de particule solide abrazive într-o matrice lichidă îngroșată. Acestea conțin mai mulți agenți tensioactivi și abrazivi, mai moi față de cai care se găsesc în unele produse de curățenie sub formă de pulbere. Lichidul este mai ușor de folosit, fiind destinat suprafețelor cu un grad mai redus de murdărire.
Produse de curățat non-abrazive
Disponibile în formă de pulbere sau lichidă, concentrate sau de folosit ca atare, produse de curățat non-abrazive pot conține și agenți antimicrobieni pentru dezinfectarea suprafețelor. Variantele concentrate sunt utile pentru curățarea unor suprafețe mari (pardoseli, pereți, blaturi) datorită faptului că se pot dilua în apă în mod diferit, obținându-se astfel concentrații mai mari sau mai mici, în funcție de gradul de murdărire al suprafețelor de curățat. Ingredientele cele mai importante din aceste produse de curățat non-abrazive sunt agenții tensioactivi și adjuvanții (reduc efectul de duritate al apei și amplifică eficacitatea detergentului). Prezența unui agent tensioactiv se remarcă prin apariția spumei, în special în soluțiile diluate în apă. În general, produse de curățat sunt acele produse cu formule speciale pentru a produce doar o cantitate moderată de spumă, ceea ce face clătirea mai ușoară. Deoarece majoritatea produselor de curățat universale funcționează cel mai bine în condiții alcaline, ele conțin adesea o sare tampon alcalină, cum ar fi carbonatul de sodiu. Carbonatul de sodiu este un adjuvant ce îmbunătățește performanța de curățare prin mărirea pH-ului soluției de spălare. Soda calcinată „construiește” soluția de spălare eliminând duritatea apei, care se precipită sub formă de săruri de calciu și magneziu insolubile. Aceste produse de curățat pot conține și alte ingrediente, cum ar fi amoniac, ulei de pin și solvenți organici precum etanolul sau izopropanolul.
Produse de curățat non-abrazive pot fi disponibile și în varianta de spray. Ele sunt proiectate pentru a fi utilizate pe zone mai mici, lavabile. De exemplu, pereții murdari din jurul întrerupătoarelor și prizelor, corpurile de iluminat, aparatele și blaturile din bucătărie. Asemănător cu produsele de curățat diluabile, spray-urile sunt formule cu agenți tensioactivi și niveluri scăzute de adjuvanți, iar majoritatea conțin și un solvent organic. Combinația de agenți tensioactivi și solvenți face ca astfel de produse de curățat să fie deosebit de eficiente pe suprafețe cu murdărie uleioasă.
Pentru că sunt atât de multe variante de produse de curățat, este extrem de important a se citi cu atenție recomandările date de producători prin intermediul etichetelor de pe ambalaje. Suprafețele pot fi curățate perfect, dar pot fi și deteriorate dacă nu se respectă instrucțiunile de utilizare ale produselor de curățenie.
foto: pixabay