Mucegai este stratul de ciuperci (parazite sau saprofite) care se dezvoltă pe suprafețe diverse, datorită umezelii excesive (peste 70%). Petele de mucegai sunt și inestetice, dar și nesănătoase. Pentru a nu se dezvolta acest strat neplăcut de ciuperci, nu este de ajuns ca suprafața să fi curățată, ci trebuie eliminate cauzele.
De ce apare mucegaiul
Când ne referim la mucegaiul care se găsește în spațiile interioare, precum: camere, bucătării, holuri, băi, subsoluri, depozite etc., trebuie să avem în vedere două aspecte: modul în care a fost construit spațiul respectiv și modul în care este întreținut. În funcție de această primă evaluare vom putea face remedierile adecvate. De exemplu, dacă spațiul a fost construit conform tututor normelor în vigoare, dar se folosesc în interior aparate cu rol de a umidifica aerul, fără a se controla și respecta instrucțiunile de utilizare ale acestuia, rezolvarea este destul de simplă: folosirea adecvată a umidificatoarelor. În schimb, dacă în interior toate aparatele funcționează corect, aerisirea se face frecvent, dar petele de mucegai există, este posibilă o cauză legată de modul în care a fost construit spațiul (finisări aplicate pe o tencuială insuficient uscată).
Cele mai frecvente cauze care duc la apariția mucegaiul sunt:
- Construire/finisare incorectă a spațiului
- Pereți neizolați
- Aparate de aer condiționat cu conducte deteriorate sau incorect instalate
- Ferestre defecte, care nu sunt bine fixate sau nu se închid bine
- Scurgeri de apă sau de abur
- Aburul din băi și bucătării
- Utilizarea incorectă a aparatelor din interior
De ce este mucegaiul o problemă care trebuie rezolvată
În primul rând, și cel mai important, mucegaiul afectează sănătatea celor care lucrează sau locuiesc în spațiul respectiv. Nu doar mirosul este deranjant, ci mai ales substanțele nocive pe care mucegaiul le eliberează în aer și sunt inhalate de către oameni sunt deranjante și nesănătoase. Alergii, probleme respiratorii, dar și agravarea altor probleme de sănătate pot fi cauzate de mucegai.
Suprafețele pe care se dezvoltă mucegaiul se deteriorează în timp (pete, decolorare sau chiar deteriorarea structurii), iar remedierea lor (reparare sau înlocuire) presupune costuri suplimentare.
Când mucegaiul este prezent în subsoluri, deci există o umiditate crescută în aceste spații, poate fi afectată structura clădirii. Acestea sunt cazuri extreme, dar neglijarea sau amânarea intervenției asupra mucegaiului, încă din primele semne de apariție, poate deveni o problemă foarte gravă și costisitoare.
Cum știm că mucegaiul există în spațiul pe care îl folosim
Cel mai frecvent semn este apariția mirosului specific. Pentru minimizarea costurilor de remediere, este important ca, imediat ce mirosul se simte, să fie căutat locul în care mucegaiul există. De cele mai multe ori locurile nu sunt vizibile, acestea pot fi ”ascunse” după mobilier sau alte aparate care se află în spațiul respectiv.
Îndepărtarea mucegaiului în 2 pași
1 – Curățarea cu produse adecvate este primul pas. În funcție de suprafața pe care există mucegai, trebuie folosite produsele potrivite. Dacă este afectat un perete din rigips, acesta trebuie periat și aspirat, dacă nu este pătruns în profunzime. În situații mai grave este necesar ca o parte, cea afectată, din peretele de rigips să fie înlocuită.
Curățarea de pe suprafețele din lemn se poate face cu detergent și apă, dar, dacă se observă că lemnul este afectat în profunzime, trebuie înlocuit.
Pentru curățare se pot folosi produse care sunt gata preparate și comercializate, cel mai important este să se urmărească evoluția zonei respective și, în funcție de ceea ce se constată, să se ia măsurile care se impun, de cele mai multe ori reparare profundă sau înlocuire
2 – Prevenirea re-apariției și dezvoltării mucegaiul este al doilea pas. Eliminarea cauzelor care au dus la apariția acestor ciuperci nesănătoase și inestetice în spațiile interioare este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a nu ne confrunta cu această problemă.
Determinarea cauzelor care au dus la apariția mucegaiului poate fi un lucru care cere analiza și recomandarea experților în construcții și amenajări interioare, dacă deja au fost eliminate potențialele cauze referitoare la modul în care este utilizat spațiul (umiditate dată de folosirea neadecvată a aparatelor din interior, abur, aerisire inadecvată etc.).
Pentru prevenirea acestei probleme, lucrurile cele mai importante sunt:
- Verificarea, încă de la început, a modului în care spațiul a fost construit/amenajat
- Folosirea adecvată a aparaturii în interior
- Întreținerea corectă a curățeniei și aerisirii
- Evitarea tuturor activităților care pot crește umiditatea în spațiul respectiv
La final, dar nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, să purtați masca, să păstrați distanța față de alte persoane, să evitați zonele aglomerate, să igienizați suprafețele pe care le folosiți frecvent (birouri, obiecte pe care le folosiți la birou, telefoane, mese de lucru etc.) și să rămâneți pozitivi!
foto: pixabay