Mirosul este primul simț care se dezvoltă la oameni, încă de dinaintea nașterii, fiind și cea mai sensibilă percepție a mediului înconjurător a tuturor ființelor. Pentru oameni există cam 100, maxim 200 de mirosuri diferite, din cele aproximativ 110.000 de tipuri diverse prezente în natură, pentru că aceasta este capacitatea noastră maximă. Există și excepții de oameni care pot percepe până la 800 de mirosuri diferite, cu un minim de 600, aceștia fiind cooptați în echipele care lucrează în domeniul cosmeticelor și parfumurilor sau în alte industrii care își bazează producția pe acest simț sensibil. Ceea ce avem în comun cu toții este capacitatea de a ne aminti cam 65% din izurile percepute la un moment dat, chiar și după un an. Prin comparație cu văzul, pe care îl memorăm în proporție de 50% doar pentru 3 luni, putem spune că stăm mult mai bine la capitolul miros.
Miros și gust – o pereche perfectă
Cine nu a experimentat starea de ”nas înfundat” sau chiar de lipsa completă a mirosului și a constat că mâncarea nu are gust? Se întâmplă acest lucru pentru că cele două simțuri – miros și gust – sunt într-o strânsă legătură, percepția olfactivă fiind responsabilă pentru aproximativ 95% din impactul gustului asupra noastră. Dacă nu am avea miros, nu am putea deosebi gusturile între ele și nici nu ne-am da seama că o mâncare este stricată. Ați observat că întotdeauna oamenii întâi adulmecă, privesc cu atenție și apoi gustă? Chiar dacă acest lucru a devenit involuntar și nu îl mai conștientizăm, așa facem!
Impactul mirosului asupra stării noastre este extrem de important, cu toate că nu i se acordă atât de multă atenție pe cât ar trebui. Aromoterapia a fost inventată pentru a se crea starea de bine, apoi a fost atât de dezvoltată industrial și comercial, încât a început să pară fără valoare. Aproape toți oamenii se simt bine când stau într-o încăpere sau într-un loc / spațiu în care este un miros plăcut, dar nu realizează conștient că starea lor este datorită lipsei unui miros neplăcut. Atunci când într-un loc miroase urât, imediat starea oamenilor se schimbă, aceștia putând avea tot felul de reacții, cel mai adesea de scârbă, nervozitate și dorință puternică de a părăsi locul respectiv.
Ce este de făcut pentru a avea o stare de bine în spațiile în care stăm sau lucrăm?
Mirosul de ”nou”, de lemn, de pământ ud, de plante și flori sau de iarbă proaspăt cosită sunt cele mai plăcute și relaxante, conform unui studiu de specialitate. Sigur că acestea sunt apreciate atât timp cât nu sunt ”dublate” de mirosuri neplăcute. De exemplu, într-un spațiu în care este mucegai și miroase a mucegai, degeaba aduci flori proaspete sau un mobilier nou de lemn autentic, mirosul nu se va schimba total, poate pentru scurt timp da, va mirosi diferit, dar izul de mucegai va reveni curând. Este de la sine înțeles că orice miros neplăcut trebuie îndepărtat prin identificarea cauzei și eliminarea ei. Pentru situația în care există mucegai (apropo de exemplul dat anterior), acesta trebuie foarte bine curățat și îndepărtat înainte de a face orice altă acțiune de schimbare a mirosului în încăpere. Detalii despre cum se curăță mucegaiul, se pot afla din articolul: Mucegaiul din spațiile interioare poate fi eliminat în 2 pași
Orice altă sursă de miros urât trebuie îndepărtată cu multă responsabilitate pentru a beneficia cu adevărat de produsele cu miros plăcut care se pot aduce ulterior în spațiul respectiv. Uneori este nevoie ca spațiul să fie zugrăvit, reparat sau reamenajat într-o proporție mai mare, de aceea ar fi bine să se apeleze la specialiști în domeniul contrucțiilor. Unul dintre aceștia este Art FM Office Concept, pe care îl recomandă cu încredere.
După ce spațiul este curățat și nu are nicio sursă de miros urât, acesta poate fi aranjat și decorat astfel încât să se păstreze atmosfera plăcută pentru mai mult timp. Una dintre metodele care nu a dat greș este folosirea lămpilor de aromoterapie, chiar dacă este vorba de un spațiu de lucru. Există arome care se pot folosi și pentru a stimula creativitatea și productivitatea, câteva exemple: menta, lavanda, scorțișoara, lămâia și iasomia. Fiecare are proprietăți calmante și antistres, susținând prin miros starea de energie crescută și optimismul.
Pentru ca spațiul să își păstreze cât mai mult timp un ambient plăcut, acesta trebuie întreținut din punct de vedere al curățeniei. Cu cât mai des și mai bine este făcută curățenia, cu atât mai mult timp spațiul se păstrează într-o stare bună și are nevoie de intervenții mari mai rar. Aerisirea zilnică, aspirarea mochetelor și a mobilierului tapisat, spălarea podelelor, îndepărtarea gunoiului, îngrijirea adecvată a bucătăriilor, a sălilor de mese, a toaletelor și a holurilor, sunt activități care necesită timp, resurse și atenție, dar care elimină necesitatea unei intervenții masive la scurt timp după cea anterioară.
În concluzie, starea de bine pe care ne-o dorim cu toții poate fi obținută ușor cu ajutorul amenajării și întreținerii în bune condiții a spațiilor în care trăim, indiferent că acestea sunt pentru relaxare sau pentru desfășurarea muncii.
Pentru o curățenie impecabilă la sediul firmei, având și grijă la buget, contactați-ne!
Foto: pexels