Cam gata cu concediile, mai toată lumea revine acasă și se pregătește pentru o nouă perioadă de muncă și/sau școală. Este un moment bun pentru a face o curatenie de toamna, să-i spunem așa, să ne (re)organizăm spațiul de lucru, să curățăm și să dezinfectăm pentru ca munca ce urmează să o desfășurăm să fie mai ușor și mai plăcut de realizat. Specialiștii în domeniu spun că oamenii care muncesc, trăiesc și își petrec timpul în spații curate, sunt mai activi și mai sănătoși, iar activitatea de a face curățenie poate fi chiar o sesiune de terapie.
Înainte de a trece la treabă este necesar să ne facem un plan și o listă cu ceea ce ne trebuie: produse pentru degresare, dezinfectanți, soluții pentru geamuri, pentru gresie și pentru parchet, soluții îndepărtare praf etc.; lavete, bureți, saci de gunoi, mop, mătură, aspirator și alte ”unelte” care ne sunt de folos, pe care nu le avem sau pe care trebuie să le înlocuim cu unele noi.
Curatenia de Toamna în 5 pași
- Curățarea zonelor de la ”înălțime”
Colțurile formate de tavan și partea superioară a pereților, tavanul, corpurile de iluminat, partea superioară a mobilierului, trebuie aspirate, șterse și dezinfectate. De asemenea, aparatele de aer condiționat și tubulaturile pentru aerisire trebuie curățate și dezinfectate. Este un bun moment pentru verificarea funcționării acestor aparate pentru a ne asigura că nu au suferit deteriorări în timpul folosirii din vara ce tocmai se încheie. Dacă este cazul ca aparatele de aer condiționat să fie schimbate, în această perioadă, când solicitările nu mai sunt la un nivel maxim, este un moment bun să le înlocuim. Pentru a alege cel mai potrivit aparat de aer condiționat puteți vedea un articol interesant aici.
2. Curățarea mobilierului
Curatenia de toamna cuprinde și curatarea mobilierului, mai ales dacă există posibilitatea ca în spațiul respectiv să se fi făcut cuiburi de insecte în timpul verii. Praful depus în cele mai ascunse colțuri din dulapuri, sertare, debarale sau alte spații de depozitare, trebuie îndepărtat cu soluții adecvate, apoi zona dezinfectată și aerisită. Cu această ocazie pot fi depistate zone de mobilier deteriorat sau cuiburi de gândaci, mucegai sau alte depuneri nocive. În funcție de ceea ce găsim, vom apela la metodele cele mai adecvate pentru restabilirea confortului dorit. În spațiile de lucru găsim, de obicei, dulapuri în care sunt păstrate diverse documente, cataloage, produse de papetărie etc., care ar trebui scoase, scuturate de praf, aerisite și re-așezate ordonat după ce rafturile dulapurilor au fost curățate și dezinfectate.
Pentru mobilier, la fel ca pentru orice tip de suprafață, este necesar să se folosească produsele adecvate, astfel încât suprafața acestuia să nu se deterioreze. Mobilierul din lemn este cel mai ”pretențios”, dar și cel mai durabil în timp, dacă este întreținut corect: ștergerea de praf trebuie să se realizeze cu o lavetă din microfibră (vezi aici care sunt avantajele lavetelor din microfibra), apoi, dacă sunt pete, acestea se îndepărtează cu laveta umezită în apă și soluție specială pentru mobilier din lemn. Atenție, laveta trebuie să fie bine stoarsă deoarece lemnul este sensibil la apă și se poate deteriora în timp. Pentru protecție, este recomandat să se folosească un spray care să conțină silicon sau o ceară de finisare. Astfel, mobilierul din lemn își va recăpăta luciul și își va menține mult timp aspectul curat.
Pentru mobilierul din PAL sau MDF se folosesc lavetele din microfibră pentru ștergerea prafului și spray-urile speciale pentru acest tip de suprafață. În spațiile de lucru, se întâlnește cel mai des mobilierul din PAL sau MDF.
Pentru mesele și rafturile din sticlă, curățarea se va realiza cu produse specifice sticlei (geamurilor).
3. Curățarea geamurilor
Știați că folosirea ziarului pentru a șterge geamul, vă îngreunează munca pe termen lung? Hârtia de ziar zgârie geamul, praful se va depune în acele zgârieturi, iar geamul va fi din ce în ce mai greu de curățat. De aceea, este bine să folosim lavete din microfibră sau bumbac, ori prosoape de hârtie și, bineînțeles, o soluție specială pentru curățare.
Înainte de a spăla geamurile cu soluții speciale, este necesar să se îndepărteze jaluzelele, perdelele și draperiile, precum și toate obiectele care sunt pe pervaz. Prima dată se va îndepărta praful, atât din interior, cât și din exterior, cu o perie moale și uscată. Apoi se va curăța pervazul și ramele geamurilor pentru a se evita murdărirea sticlei curățate. În funcție de tipul de murdărie, se vor folosi soluțiile sau produsele adecvate, de cele mai simple, pentru geamuri cu un grad mic/mediu de murdărire, până la cele mai complexe, ce conțin agenți de degresare, pentru geamuri cu un grad mare de murdărire și pete de grăsime. Cele mai bune lavete pentru curățarea gemurilor sunt cele din microfibră sau bumbac, dar și prosoapele de hârtie, special realizate pentru această activitate, vor da rezultate excelente, mai ales că ulterior acestea pot fi aruncate, deci nu mai este necesară o muncă suplimentară cu spălarea lavetelor.
Curatenia de toamna cuprinde și curățarea gemurilor interioare, cele care compartimentează zonele de lucru în clădirile de birouri, se realizează în același mod, cel mai important lucru de reținut este că eficiența muncii depinde de folosirea celor mai bune și adecvate soluții și produse.
4. Curatenie în baie și in bucătărie
Depunerile de calcar deteriorează robineții, mașinile de spălat vase, mașinile de spălat rufe și suprafețele din inox în maxim 1 an dacă acestea nu se curăță și nu se întrețin adecvat. Pentru o curățare optimă a acestor zone trebuie folosite soluții, produse, sau detartranți speciali și în dozajul recomandat.
Știați că vaporii care se ridică din vasul de toaletă, atunci când se trage apa, persistă în aer 36-48 de ore? Acești vapori se pot depune pe celelalte obiecte aflate în apropiere (atenție la periuțele de dinți!). Din acest motiv este recomandat să închidem capacul toaletei înainte de a trage apa. Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Americană din Arizona, care au descoperit că microbii patogeni din toaletă se răspândesc pe o suprafață de 2,5 mp si pot pluti în aer pentru mai mult timp. Este foarte important ca toaleta să fie curățată și dezinfectată periodic.
În bucătărie, o curatenie generala începe ”de sus”, cu tavanul, pereții și faianța, apoi se trece la curățarea frigiderului și a celorlalte aparate electrocasnice. Urmează curățarea dulapurilor în interior și în exterior, iar la final chiuveta și blatul. Pentru fiecare zonă se va folosi soluția adecvată.
Asemănător, din punct de vedere al ordinii operațiunilor, se realizează și în băi o curatenie generala. Diferența este că soluțiile de dezinfectare, și nu numai, sunt diferite, cele pentru băi conținând alte tipuri de substanțe de curățare.
5. Curațarea podelelor
O dată cu schimbarea vremii, specifice toamnei, ploile și noroiul format, determină o nevoie sporită pentru curățarea mai frecventă a pardoselilor. Curatenia de toamna a podelelor va fi o activitate aproape continuă timp de aproximativ 7-8 luni. Important este ca produsele folosite să fie adecvate fircărui tip de pardoseală. Știați că pardoseala (parchet, lemn, marmură sau piatră) curățată cu oțet se pătează? Oțetul este un acid care deteriorează stratul de la suprafața pardoselii, iar aceasta își pierde strălucirea, favorizând astfel depunerea murdăriei mult mai repede. Pentru o curățare adecvată, este bine să fie folosit un detergent potrivit fiecărui tip de pardoseală și un mop din microfibră sau bumbac.
În covoare și mochete se fixează cele mai multe bacterii. Intrăm încălțați, poate avem animale de companie, scăpăm câte ceva din mână, iar rezultatul este clar: acumularea prafului și a murdăriei. În spațiile de lucru, unde sunt prezente multe persoane, atât cele care își desfășoară activitatea, cât și cele care vin în vizită (furnizori, clienți, curieri etc.), covoarele și mochetele au nevoie de o întreținere frecventă, iar trimestrial să beneficieze de curatenie generala. Bătutul covoarelor nu mai este o metodă suficientă pentru că prin batere se îndepărtează doar o parte din praf. Mai mult (și mai rău), se distruge țesătura covorului. Cel mai potrivit mod de curățare a covoarelor și a mochetelor, este folosirea aspiratorului. Dacă aparatul are și variantă de aspirare umedă, este și mai bine. Firmele care furnizează servicii de curățenie, așa cum suntem și noi, Art FM Office Services, au în echipare aspiratoare profesionale pentru realizarea activității de curatenie generala.
Câteva lucruri importante de care trebuie să ținem cont
Nerespectarea dozajelor recomandate de producători, pentru produsele și soluțiile folosite, nu garantează o curățare mai bună, dimpotrivă, chiar poate fi redusă eficiența produsului. Mai multă soluție poate determina o creștere a cantității de spumă, ceea ce va îngreuna curățarea. Materialele textile (mochete, covoare, scaune, canapele etc.) absorb spuma, aceasta va fi mai greu de îndepărtat, iar durata lor de viață se va scurta considerabil. De asemenea soluții și produse de curățat în dozaje mai mari decât cele recomandate, pot deteriora suprafețele pe care sunt aplicate, deteriorându-le într-un scurt timp. Se pot trage concluzii greșite ( ex. ”nu e bun, mi-a stricat mobila/mocheta/chiuveta”…etc.) referitoare la calitatea produselor folosite.
Pentru curatenia de toamna în spațiile de birouri, este bine să apelăm la firme specializate care au personal calificat pentru astfel de activități. Oricât de ușor pare că putem alege produsele adecvate fiecărei suprafețe, un specialist cu experiență va face diferența.
Apelați cu încredere la Firma De Curatenie Art Fm Services pentru a beneficia de Servicii Profesionale De Curatenie.
foto: pixabay