În frigiderul de la birou rămân multe resturi de mâncare, sau chiar mâncare de care ”s-a uitat”, și mai nimeni nu își asumă responsabilitatea curățării, iar motivele cel mai des invocate sunt: ”eu nu am lăsat nimic, să-și verifice fiecare ce a pus în frigider”, ”nu e treaba mea să curăț frigiderul”, ”ce am eu, nu e de aruncat” … și lista poate continua. Curățarea frigiderului de la birou întră pe lista serviciilor oferite de o firmă de curățenie pentru că, în afară de îndepărtarea (aruncarea) resturilor de mâncare, frigiderul trebuie șters, spălat și igienizat, iar aceste lucruri se fac după un anumit program. Nu este bună nici curatarea frigiderului realizată prea des, dar nici să se lase mult timp între curățări/igienizări. Evidența acestor activități este ținută de firma de curățenie agreată și lucrurile devin mult mai simple. Angajații au treburile lor pentru care sunt plătiți, iar firma de curățenie are treaba ei pentru care este plătită. Logic și simplu, nu?
Curatarea frigiderului: etape și activități
Probabil că nu mai este nevoie să menționăm că frigiderul este unul dintre cele mai necesare aparate ectrocasnice de la birou. Nu toate firmele au o ”cantină” și chiar dacă ar avea, nu ar putea să oblige angajații să mănânce acolo, de aceea este important să pună la dispoziția lor un frigider în care aceștia să-și păstreze alimentele, sucurile și deserturile, în condiții adecvate de temperatură și igienă.
”Uitarea” alimentelor sau neglijarea aspectului privind curatarea frigiderului duce la apariția mucegaiului sau a unor bacterii periculoase pentru sănătate. Temperatura rece din frigider nu garantează ne-alterarea alimentelor pentru mult timp, mai ales dacă din acestea s-a consumat, deci nu mai sunt ”sigilate”. Termenele de expirare depășite arată alimente alterate chiar și în condițiile în care acestea au stat în frigider. Până și borcanele cu dulcețuri, desfăcute și începute, fac o crustă de mucegai deasupra, chiar dacă termenul de expirare nu este depășit. Și sucurile din care s-a consumat nu rezistă mult timp în frigider. Acestea sunt o parte dintre situațiile des întâlnite ”în frigiderele” comune, folosite de angajații unei firme. Tehnologia nouă a aparatelor frigorifice, care sunt echipate cu filtre și ioni speciali, mențin alimentele bune pentru consum pentru mai mult timp, dar nu pentru totdeauna, deci curatarea frigiderului este o activitate care trebuie realizată obligatoriu.
Curatarea frigiderului trebuie făcută permanent, dar o curățare completă este necesară după un timp mai îndelungat. Ideal ar fi ca imediat ce se observă că un aliment a ”lăsat urme” (nu a fost bine închis ambalajul sau cineva l-a trântit și ”a uitat” să-l ridice) locul respectiv să fie curățat, iar alimentul ”vinovat”, dacă nu mai este bun de consum, îndepărtat. În frigiderul de la firmă, unde mai toată lumea umblă, dar nimeni nu ”dărâmă” și nu are responsabilitatea curățării, ”accidentele” sunt frecvente și făptașii neprinși. În aceste situații, omul de la curățenie este persoana ideală pentru a rezolva incidentul și toți să fie mulțumiți: se evită certuri, animozități, frustrări și ”bârfele” de pe la colțuri. Curățarea imediată a unei urme, precum și îndepărtarea imediată a unui aliment alterat, va menține frigiderul curat, igienizat și în stare bună de funcționare.
Informații despre cât rezistă alimentele în frigider și cum se pot păstra mai mult timp pot fi găsite aici.
În fiecare săptămână este bine să se realizeze curatarea frigiderului, mai ales dacă serviciul de curațenie, prestat de către o firmă de curățenie, nu este zilnic. La curățenia săptămânală se verifică toate alimentele, ambalajele, recipientele, borcanele, fructele, legumele și orice altceva se mai poate găsi într-un frigider, se aruncă ce nu mai este adecvat pentru consum, se șterg toate rafturile, sertarele, ușa și interiorul frigiderului. Această activitate trebuie realizată rapid, în etape scurte și repetate, dacă dimensiunea frigiderului este mare și cantitatea de produse ce trebuie verificată este voluminoasă, pentru că nu este recomandat să se întrerupă alimentarea cu energie electrică. Durata activității săptămânale de curatare a frigiderului este relativă și depinde de cât de multe alimente sunt prezente și de cât de murdar este interiorul aparatului.
O dată la trei luni (sau la două luni în sezonul călduros) este recomandată curatarea frigiderului în stare de nefuncționare astfel încât să se poată realiza dezghețarea congelatorului și igienizarea completă a aparatului.
Anual sau chiar o dată la șase luni, este necesar ca frigiderul să fie curățat de praful și murdăria care se depun în spatele și dedesubtul lui. Această activitate necesită mai mult efort, dar are avantajul că prelungește viața aparatului și îl poate feri de defecțiuni.
Produsele pentru curatarea frigiderului și ”ustensilele ajutătoare” (bureți, lavete, vas, găleată, mănuși) trebuie să fie adecvate și folosite doar pentru frigider. Astfel, se evită împrăștierea microorganismelor din alte zone în frigider și din frigider în alte zone ale firmei respective. Aceasta nu poate fi grija unui angajat care are alte activități de realizat, ci a unui angajat care își asumă această responsabilitate.
Pentru o firmă de birouri, sau orice sediu de firmă, contractarea unui furnizor de servicii de curățenie este cea mai bună soluție pentru a-și păstra toate zonele curate și adecvate pentru uzul angajaților.
Vedeți serviciile noastre de curățenie de întreținere aici: https://artfmservices.ro/firma-de-curatenie-abonamente-curatenie/ și contactați-ne pentru o ofertă personalizată.
foto: pixabay