Atât în locuințe, dar și în birouri, depozite, spații comerciale sau alte locuri frecventate de oameni, gandacii de bucatarie pot fi prezenți datorită faptului că aceștia se hrănesc cu resturi alimentare.
Gândacii de bucătărie sunt insecte din categoria Blatodeelor (Blattodea) sau blatariilor (Blattaria) ce dăunează prin murdărirea produselor alimentare și transmiterea de agenți patogeni ai diferitelor boli. Conform cercetărilor efectuate de specialiști în domeniu, salmonella, streptococul și stafilococul auriu sunt bacterii ce pot fi transmise la om de către gandacii de bucatarie. Pentru a limita înmulțirea și răspândirea gandacilor este necesar să se ia măsuri de prevenire și să se acționeze imediat la apariția lor.
Metode pentru a elimina gandacii de bucatarie
Gândacii de bucătărie sunt atrași de mâncarea sub orice formă: resturi lăsate în farfurii, firimituri pe masă, vase nespălate, oale fără capace, alimente lăsate în locuri accesibile sau rămase în ambalaje neînchise. Din acest motiv, primul lucru necesar pentru evitarea ”musafirilor nepoftiți”, este depozitarea corespunzătoare a alimentelor: în frigider/congelator și în recipiente perfect închise. Resturile trebuie îndepărtate imediat, iar mesele, blaturile, vesela și chiuvetele trebuie curățate foarte bine. De asemenea, curățarea podelei, cel puțin la finalul zilei, este la fel de importantă pentru a se evita atragerea gândacilor. Firimiturile căzute de pe mese sau blaturi, amestecate cu praf sau alte resturi alimentare, necurățate zilnic, sunt un alt punct de atracție pentru gandacii de bucatarie.
Ceea ce este, poate, mai puțin cunoscut, este faptul că apa este mult mai necesară gândacilor, iar lipsa ei determină ca aceștia să nu poată trăi mai mult de o săptămână. De unde își procură gandacii de bucatarie apa necesară supraviețuirii? Din vase ”lăsate la înmuiat în chiuvetă”, din scurgerile conductelor de apă, de pe țevile pe care se formează condens și din alte locuri în care este lăsată sau se strânge (din orice motiv) apă. Repararea și întreținerea surselor de apă, prin mentenanță periodică, contribuie la diminuarea factorilor care atrag gandacii de bucatarie.
O altă metodă de eliminare a gandacilor este repararea crăpăturilor din pereți și a fisurilor din mobilier. De asemenea, blocarea accesului acestora în spații închise și greu accesibile pentru oameni (dar pentru gandacii de bucatarie ușor de accesat) este absolut necesară pentru diminuarea invaziei de gandaci.
În spațiile de birouri este foarte important ca toți cei care își desfășoară activitatea profesională în acele spații, să consume și să depoziteze alimentele în spațiile special amenajate: bucătării, terase, săli de mese. Depozitarea sau păstrarea mâncării în dulapurile și sertarele din zona de lucru va atrage gandacii de bucatarie care își vor face cuiburi printre hârtii și dosare, vor depune ouă și se vor înmulții. Eliminarea gândacilor este mult mai costisitoare și mai consumatoare de resurse (timp, nervi, bani) comparativ cu prevenirea răspândirii lor.
Produse care se folosesc pentru a elimina gandacii de bucatarie
Atunci când metodele de prevenție nu au fost corect și complet aplicate, există riscul de infestare și trebuie acționat cu produse specifice pentru eliminarea gandacilor.
”Capcanele” insecticide, disponibile ca gel sau pulbere sunt eficiente pentru fisurile din pereți și mobilier, în locurile greu accesibile de către oameni, precum spațiul de sub frigider sau aragaz, spatele mobiliei, aparatelor electrocasnice, sub chiuvete, în spatele vasului wc etc. Un mare avantaj pe care îl au aceste capcane, comparativ cu spray-urile insecticide, este dat toxicitatea redusă asupra organismului uman. Capcanele insecticide pot fi achiziționate ca atare sau se pot realiza din produse ușor de procurat. Ambele tipuri de capcane elimină gandacii de bucatarie existenți, dar cele produse industrial elimină și ouăle gândacilor, oprind astfel infestarea.
Pentru eliminarea gandacilor existenți, având o utilitate sporită atunci când se acționează imediat, înainte ca gandacii să-și facă cuiburi și să depună ouă, pot fi folosite următoarele produse:
- Acid boric presărat în zonele greu accesibile de către copii, persoane sensibile sau animale de companie. Acidul boric este foarte eficient pentru eliminarea gandacilor de bucatarie, dar trebuie utilizat cu foarte mare atenție pentru că este toxic pentru oameni si pentru animale
- Bicarbonat de sodiu combinatcu zahăr (pentru a atrage gândacii) este o altă capcană care poate elimina gandacii de bucatarie. Bicarbonatul de sodiu re o eficiență mai scăzută față de acidul boric, dar are avantajul foarte important pentru protecția oamenilor și animalelor, că nu este toxic. Bicarbonatul de sodiu, dacă este consumat de gandaci determină moartea acestora.
Dacă, după utilizarea metodelor prezentate anterior, gandacii de bucatarie nu au fost eliminați, următorul pas este folosirea insecticidelor sub formă de spray. Acestea trebuie utilizate conform indicațiilor producătorului, indicații care sunt scrise pe ambalajul sau eticheta produsului. Trebuie acordată o importanță maximă pentru protejarea copiilor și a animalelor de companie, în timpul folosirii spray-urilor insecticide, dar și persoana care folosește spray-ul insecticid trebuie să se protejeze, deoarece aceste produse conțin substanțe care pot avea toxicitate ridicată. Nu este necesar să se depășească cantitatea recomandată de producător, deoarece eficiența nu este mai crescută, dar toxicitatea produsului asupra oamenilor și animaleleor ar putea produce leziuni grave. Insistăm cu recomandarea de a se respecta indicațiile prevăzute pe ambalaje/etichete/prospecte.
Ultima metodă de eliminare, pentru situațiile foarte grave, atunci când sunt colonii mari de gândaci și nicio altă metodă nu a dat rezultate satisfăcătoare, este contactarea unei firme specializate în dezinsecție. Acești specialiști au acces la substanțe profesionale de distrugere și eradicare a gandacilor, si au instruirea și experiența necesare opririi infestării. Dezinsecția profesională se realizează conform unor protocoale standardizate, de către personal specializat.
Cel mai bine și eficient (cu costuri minime) este să se prevină instalarea gandacilor de bucatarie prin adoptarea unor obiceiuri la îndemâna oricui: curățenie periodică a tuturor suprafețelor, inclusiv a celor mai greu accesibile, eliminarea gunoiului în fiecare seară sau la final de zi la birou, eliminarea resturilor alimentare de pe mese, blaturi, birouri, sertare, dulapuri, spălarea veselei după fiecare folosire, eliminarea scurgerilor de apă și a condensului de pe țevi, repararea pereților și mobilierului imediat ce se observă fisuri și, nu în ultimul rând, folosirea rapidă a unei metode de combatere imediat ce se observă primul gandac de bucatarie.
Pentru o curățenie profesională la birou, care cuprinde și prevenirea apariției gândacilor, solicitați-ne o ofertă prin e-mail: contact@artfm.ro
foto: pexels.com