Conform dexonline muzica este arta de a ne exprima sentimentele și ideile prin sunete combinate după un anumit ritm și în armonie. Muzica este considerată și o știință a sunetelor, iar pentru studierea și înțelegerea ei profundă este nevoie de un talent nativ, de o chemare lăuntrică, dincolo de explicații logice. Pentru majoritatea oamenilor muzica este o exteriorizare a emoțiilor și a stărilor interioare dintr-un anumit moment, dar este și un factor declanșator de emoții atunci când este auzită o anumită melodie. Uneori muzica ”povestește” despre noi, alteori ne ajută să ne schimbăm povestea.
3 efecte ale muzicii asupra comportamentului nostru
Fundalul muzical este întâlnit aproape peste tot în lumea în care trăim, iar scopul folosirii acestuia este diferit, în funcție de ceea ce se dorește a se obține, pentru că, da!, muzica ne poate influența într-o măsură foarte mare modul în care reacționăm.
- Muzica ne ajută să învățăm. Cine are copii știe cel mai bine că sunt foarte multe cântecele despre literele alfabetului, despre numere, despre animale sau despre orice altceva învață copiii în primii ani de grădiniță și de școală. Și elevii, și studenții și chiar și adulții învață mai repede și mai bine atunci când ceea ce trebuie să rețină este în ritm de muzică sau măcar pe un anumit ritm.
- Muzica ne determină să luăm decizii. Pe acest lucru se bazează cei care realizează clipuri publicitare și cei care fac play-list-ul pentru fundalul muzical al magazinelor. Anumite ritmuri și armonii ale sunetelor creează starea potrivită în subconștient pentru a determina un comportament decizional.
- Muzica ne motivează să acționăm. Acesta este obiectivul genului ”motivațional” folosit de sălile de fitness și sport. Probabil că mai nimeni nu ar ”trage de fiare” în liniște și nici nu ar putea face aerobic (la aceeași intensitate și cu aceeași plăcere) dacă nu ar auzi o muzică ritmată, puternică și încurajatoare. Acest gen de muzică este potrivită și atunci când avem nevoie de un stimul pentru a face o muncă mai puțin plăcută pentru noi (de ex. curățenie, călcat, spălat vase, săpat în curte etc.)
5 efecte ale muzicii asupra sănătății fizice și a emoțiilor noastre
Muzica este folosită în terapie datorită beneficiilor ei de îmbunătățire a stării de sănătate fizică și mentală a oamenilor. Meloterapia – denumirea acestui tip de terapie – stimulează simțurile, inducând stări de relaxare și facilitând exprimarea emoțiilor (verbal sau non-verbal), și îmbunătățește mobilitatea fizică.
- Muzica are efect pozitiv asupra reducerii anxietății. Studiile în domeniu, evaluate de Institutul Cochrane, arată că meloterapia poate avea efecte benefice în calmarea pacienților care suferă de anxietate, precum și a celor cuprinși de teamă înaintea unei intervenții chirurgicale.
- Terapia cu muzică pentru cei care suferă de autism. Pentru cei afectați de autism, în special pentru copii, comunicarea este foarte dificilă, de aceea muzica îi ajută să se exprime mult mai bine. Studiile, confirmate și în acest caz de Institutul Cochrane, au arătat că meloterapia are un rezultat superior comparativ cu efectul placebo în cazul copiilor cu autism.
- Muzica bine dispune și îndepărtează stresul. Un mod foarte bun de a ieși dintr-o stare stresantă este să ascultăm muzica care ne place. Nu contează genul, contează doar să ne placă! Melodia preferată contribuie la reducerea nivelului de hormoni care provoacă stresul și crește nivelul hormonilor care aduc o stare de bine fiecăruia. De asemenea, muzica veselă și mai alertă are calitatea de a ne scoate dintr-o stare neplăcută (cu condiția de nu face parte chiar din categoria muzicii care nu ne place sub nicio formă).
- Muzica contribuie la creșterea capacității de concentrare, a productivității și a creativității. Atunci când avem nevoie de concentrare, mediul ambiant este foarte important, iar muzica îl poate face propice învățării, organizării, găsirii soluțiilor inovatoare, creativității și a obținerii de rezultate superioare. Cei care prestează o muncă repetitivă au reușit să-și crească productivitatea atunci când au ascultat o muzică foarte ritmată, fără versuri sau cu versuri cunoscute, pentru că și-au corelat mișcările cu ritmul melodiei.
- Muzica liniștește, ajută la meditație și la un somn mai bun. După o zi lungă și obositoare, o melodie poate contribui la liniștirea minții și la obținerea unui somn de calitate. De asemenea, pentru momentele de meditație, atunci când relaxarea se poate realiza în profunzime, muzica are o contribuție mult mai mare. Sunetele preluate din natură – valurile mării, susurul unei ape curgătoare, ciripitul păsărilor etc. – integrate într-o melodie, oferă rapid starea de relaxare necesară meditației sau somnului adânc.
Sunetele pe care le auzim zilnic ne induc anumite stări. Melodiile preferate ne ajută să ne simțim bine, relaxați și plini de viață, iar sunetele neplăcute, indiferent că vin dintr-o melodie sau este o voce a unei persoane pe care nu o agreăm, ne fac să ne simțim inconfortabil. Uneori stă în puterea noastră să alegem ce să ascultăm, alteori acest lucru nu este ușor de obținut. Ceea ce putem face este ca în momentele noastre de singurătate să ne alegem muzica care ne place și să ne bucurăm de ea, să ne relaxăm și să ne găsim liniștea interioară.
Chiar dacă ne plac doar anumite genuri muzicale, este bine ca, din când în când, să ascultăm și muzică de alt gen pentru a produce un echilibru interior. Conform studiilor realizate de profesorul Adrian North – Universitatea Heriot-Watt din Marea Britanie – persoanele cărora le place muzica clasică sunt, în majoritate, persoane introvertite, cei care preferă genul blues și jazz sunt persoane predominant creative, calme și cu o stimă de sine ridicată, iar cei care preferă heavy metal și rock sunt mai timizi, mai rezervați, dar foarte creativi.
”Oamenii își aleg stilul muzical potrivit cu personalitatea lor.” – Adrian North, profesor la Universitatea Heriot-Watt din Marea Britanie
foto: pixabay