Tehnologia ne ușurează munca și viața, în general, și chiar și cele mai simple obiecte (de exemplu cârpele de praf) sau lucruri pot fi realizate mai bine. Cine a folosit lavete microfibra în ”procesul” de curățenie a observat cu siguranță că este mai ușor și mai eficient să faci curățenie. Nu este magie, este știință!
Ce au diferit aceste lavete microfibra?
Să ne imaginăm că avem de curățat un perete murdar și destul de mare. Pentru ca treaba să fie bine făcută, iar peretele să arate impecabil la final, trebuie să avem grijă ca de pe fiecare centimetru pătrat să fie îndepărtată murdăria. Pentru acest tip de curățare în profunzime, ne-ar fi de folos o periuță de dinți, dar ne va lua enorm de mult timp să terminăm treaba. Dacă am folosi o perie mai mare, curățarea nu ar fi foarte bine făcută în detaliu, pe cm2, iaraspectul final ar fi de…”treabă de mântuială”. Ne-ar trebui o perie foarte mare, gigantică, cu mulți peri, de diverse dimensiuni, astfel încât să poată fi atinsă fiecare porțiune din perete până la nivel de milimetru.
Să transpunem acum imaginea către țesături. O cârpă obișnuită din bumbac, folosită ca lavetă pentru curățat, are fibrele vizibile și destul de mari, din punct de vedere al grosimii. Lavetele microfibra au mult mai multe fibre care sunt atât de mici și subțiri încât nu pot fi văzute. Parcă ar fi mai multe mânuțe micuțe și harnice într-un spațiu minuscul, pregătite să curețe perfect fiecare milimetru. Când ne gândim la lavete microfibra, ne imaginăm niște prosopele obișnuite, dar ele, în structură, sunt diferite și ”funcționează” diferit.
Microfibrele sunt capabile să se ”atașeze” de cele mai mici particule de murdărie și să le preia de pe suprafața de curățat. O lavetă obișnuită, cu fibre textile vizibile, deci destul de mari și groase, nu poate disloca murdăria la fel de bine de pe suprafețe. Dacă forța de atracție a fibrelor din lavetele microfibră ar fi vizibilă, s-ar putea vedea cum, datorită milioanelor de microfibre, murdăria este desprinsă și atrasă de lavetă. Să ne amintim de la orele de chimie că aceste forțe sunt numite forțe van der Waals, după descoperitorul lor, chimistul olandez Johannes Diderik van der Waals (1837-1923), câștigător al premiului Nobel. Deși există o cantitate microscopică de forță van der Waals între o microfibră și orice particulă de murdărie, să nu uităm că există milioane de microfibre într-o lavetă, astfel încât efectul general de lipire este mărit de câteva milioane de ori. De aceea, murdăria și praful pot fi „preluate” de lavetele microfibră. Acest lucru implică și o grijă ulterioară privind curățarea lor corectă, cel mai bine prin fierbere, fără detergent, dar este important să fie respectate indicațiile de curățare scrise pe etichete.
Ingredientele conținute în majoritatea tipurilor de lavete microfibra sunt: 50% poliester și 50% poliamidă (un alt nume pentru nailon). Cu alte cuvinte, este un amestec de două materiale plastice. Laveta este realizată prin compresare și încălzire a materialelor plastice, astfel încât să se țeasă împreună. Aceste fibre condensate sunt apoi împărțite în microfibre de 10-20 de ori mai mici.
Țesăturile descrise „microfibră” pot varia foarte mult din punct de vedere al dimensiunii fibrelor pe care le conțin și, prin urmare, în eficacitatea lor în curățarea suprafețelor. În lavetele medii, fibrele sunt de 10-50 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman, deci fiecare are aproximativ doar 3-5 microni în diametru și este de aproximativ 50 de ori mai ușoară decât fibra dintr-o pereche de ciorapi. Este mai mică decât o particulă de polen (5-10 microni) sau față de o celulă din sânge (10-30 microni), aproximativ de aceeași dimensiune ca o bacterie „tipică” (1-5 microni, de regulă), dar totuși mai mare decât majoritatea virusurilor (care tind să fie mai mici de 0,5 microni). Firele de păr uman variază între aproximativ 50 și 200 microni.
Dimensiunea atât de mică a microfibrelor face ca lavetele microfibra să fie eficiente pentru îndepărtarea a peste 99% din bacterii și viruși. O serie de studii recente au constatat beneficiile utilizării lavetelor din microfibre (adesea combinate cu curățarea cu abur) pentru a ajuta la minimizarea răspândirii infecțiilor în spitale și medii similare.
Cum să folosim eficient aceste lavete microfibra?
Apa este destul de bună la curățarea majorității lucrurilor pentru că ea poate dizolva atât de multe și diferite lucruri. Acolo unde apa singură nu poate ajuta, se apelează la un detergent (o substanță chimică cu săpun care se ”agață” de murdărie și grăsime, le desprinde și ușurează munca moleculelor de apă să le îndepărteze).
Apare, pe bună dreptate, întrebarea: ”Dacă nu se folosește niciun detergent cu lavete microfibra, cum se îndepărtează murdăria?” Răspunsul este simplu: În loc de detergent, curățarea se bazează pe alte milioane de fibre care pot îndepărta murdăria. Microfibrele sunt fabricate din plastic și multe dintre ele se atașează la fiecare particulă de murdărie cu ajutorul forței van van der Waals. Lucrând în echipă, microfibrele aplică forțe suficient de puternice pentru a elimina murdăria (slăbită cu o cantitate mică de apă) și pentru a o transporta, lăsând suprafața în mod natural lipsită de murdărie. Aceasta este o curățare de tip nou, care se realizează cu ajutorul fizicii, și nu folosește altceva decât puterea adezivă a forțelor: curățarea mecanică, fără substanțe chimice. Mizeria rămâne blocată în fibrele cârpei până când aceasta se spală în apă fierbinte, ceea ce face ca fibrele să se desfacă ușor și să elibereze conținutul lor murdar.
Pentru rezultate eficiente, lavetele din microfibra se folosesc uscate pentru praf și foarte ușor ude pentru o curățare mai generală, dar va trebui să experimentați! Prima dată când veți folosi lavete microfibra, puterea obișnuinței vă va face probabil să o înmuiați în apă și să adăugați detergent, ambele reducând eficiența microfibrelor. Cel mai bun mod de a folosi lavetele microfibră este cu cât mai puțină apă posibil. Pentru curățarea geamurilor foarte murdare, se poate utiliza o lavetă standard și apă cu detergent pentru a spăla întâi toată murdăria. Apoi se clătesc bine cu apă curată, se folosește o racletă de cauciuc și se lăsă să se usuce. Ulterior, dacă se lustruiește cu o lavetă din microfibră, se va obține un finisaj strălucitor, fără pete.
Dacă geamurile nu sunt prea murdare, se poate folosi pur și simplu doar laveta din microfibră, singură sau cu puțină apă. Se pot folosi lavete din microfibră pentru a curăța practic orice suprafață dură.
Dacă aceste lavete microfibra sunt atât de bune, de ce nu sunt mai populare? – se naște firesc această întrebare. Cel mai probabil pentru că ne-am obișnuit să folosim diverse textile (cârpe) sau lavete înmuiate în apă cu detergenți, așa cum am văzut de mici, acasă și în alte părți, inclusiv în reclame, și ne este greu să credem că ar putea exista și alte metode de curățare. Suntem sceptici față de lavetele „magice” din microfibră care promit să ne ajute să obținem spații curate și igienizate cu nimic altceva decât apă?
Cine este încă neîncrezător, are varianta să încerce una dintre aceste lavete microfibră (conform specificațiilor date de producător și înscrise pe ambalaje/etichete). Și să ne amintim că ceea ce ne ajută la curățare nu este magie – este știință!
foto: pixabay