Alergiile sunt reacții ale sistemului imunitar uman la diverse substanțe din alimente, praf, polen, păr de animale, plante etc. Nu toate aceste substanțe sunt cu adevărat dăunătoare organismului uman, doar că anumite sisteme imunitare reacționează diferit în lupta lor cu menținerea sănătății. Conform statisticilor, 25% din populație suferă de o anumită formă de alergie.
În funcție de tipul de alergen (substanță care determină alergiile) răspunsul corpului poate fi de la banal/obișnuit (strănut) până la grav (inflamații, șocuri). Sistemul imunitar se adaptează, în mod normal, mediului în care persoana trăiește și reacționează doar atunci când percepe o substanță care ar putea fi amenințătoare pentru corp.
Alergiile se manifestă prin simptome specifice
În funcție de substanțele pe care sistemul imunitar uman le consideră a fi periculoase, reacțiile, deci alergiile, se manifestă în mod diferit la nivelul organelor și sistemelor corpului.
Simptomele cele mai frecvente întâlnite în alergii apar atunci alergenul se află în organism. La nivelul sistemului respirator, alergiile se pot manifesta prin: nas înfundat, strănut frecvent, prurit (mâncărimi) în zona nasului, respirație îngreunată. Alergiile se manifestă și la nivelul pielii, prin mâncărimi, iritații, înroșire sau chiar bășici apoase. Și ochii pot fi afectați prin înroșire, umflare, lăcrimare și mâncărime. La nivelul sistemului digestiv, alergiile dau manifestări de tipul vărsăturilor, grețurilor sau a diareei.
Factorii și substanțele care provoacă cel mai frecvent alergii
Praful se găsește (chiar în cantități mari) peste tot în zonele urbane, iar conținutul lui de acarieni determină frecvent alergii. Practic, toți oamenii intră în contact, în fiecare zi, cu acarienii care se găsesc în praful care se așează pe mobilă, podele, mochete etc. Acarienii din praf nu sunt periculoși pentru cei mai mulți oameni, de fapt ei sunt chiar de ajutor pentru că se hrănesc cu celulele moarte de pe corpul uman, totuși pot provoca alergii persoanelor care au sistemul imunitar mai sensibil. Cei care își depistează reacții alergice la praful din interiorul clădirilor, trebuie să fie mai atenți la metodele de curățare profesională a aparatelor de aerisire, prin eliminarea prafului în mod regulat, și pot apela la instalarea unor filtre de aer mai performante. Și în spațiile de birouri este necesar să se acorde o atenție deosebită modului în care se curăța praful pentru a se evita reacțiile alergice ale angajaților. Apelarea la serviciile unei firme profesionale de curățenie facilitează o curățenie interioară de calitate superioară.
Sporii mucegaiului determină – la mulți oameni – reacții adverse ale sistemului imunitar determinând alergii. Încă din faza de construire a unei clădiri trebuie acordată o atenție desobită prevenirii mucegaiului, de aceea este bine să se apeleze la profesioniști. Mucegaiul este dăunător și trebuie eliminat din toate spațiile în care se găsește. Despre metodele de îndepărtare a mucegaiului, puteți citi aici.
Polenul care se găsește în ambrozie, în diferite tipuri de buruieni și iarbă, în copaci și în alte plante, este un alergen care determină frecvent reacții alergice ale sistemului imunitar. Polenul se inhalează cu ușurință și nu este necesar ca persoana sensibilă la acest alergen să fie prezentă lângă plantele respective, pentru că vântul transportă praful cu polen la distanțe mari. Simptomele alergiei la polen pot să le imite pe cele ale unei răceli: congestie nazală, curgerea nasului și umflarea ochilor.
Părul animalelor este un alt alergen, dar și proteinele din pielea, saliva și urina lor, conțin substanțe alergenice.
Alimentele care provoacă cel mai des alergii sunt: lapte, ouă, grâu, crustacee, soia și arahide. Sistemul imunitar reacționează exagerat când depistează unele proteine din aceste substanțe și determină manifestări precum umflături, urticarie, greață, oboseală.
Alergiile severe pot provoca anafilaxie. Aceasta este o urgență care pune viața în pericol și poate duce la dificultăți de respirație, amețeală și pierderea cunoștinței. În cazul unor astfel de simptome, după contactul cu un posibil alergen, este obligatoriu să se solicite imediat asistență medicală.
Cauzele alergiilor
Cercetătorii nu sunt tocmai siguri de ce sistemul imunitar provoacă o reacție alergică atunci când o substanță străină, inofensivă în mod normal, intră în organism.
Alergiile pot avea o componentă genetică. Aceasta înseamnă că părinții le pot transmite copiilor lor acest tip de manifestare a sistemului imunitar. Cu toate acestea, doar o susceptibilitate generală la reacția alergică este genetică. Alergiile specifice nu sunt transmise. De exemplu, dacă mama este alergică la crustacee, nu înseamnă neapărat că și copiii ei vor fi alergici la crustacee.
Prevenirea alergiilor
Cel mai bun mod de a evita alergiile este să se evite orice substanță care declanșează reacția alergică a sistemului imunitar. Dar nu este posibil întotdeauna acest lucru sau nu poate fi ținut sub control de oamenii care au sistemul imunitar foarte sensibil și slăbit. Astfel, se poate opta pentru imunoterapie. Această metodă implică mai multe injecții pe parcursul a câțiva ani pentru a ajuta organismul să se obișnuiască cu substanțele care determină alergii.
Cum se depistează alergiile
Medicul este cel care va decide ce teste trebuie făcute de fiecare persoană în parte, în funcție de manifestări, mediul de viață, vârstă etc.
Test de sânge alergic pentru detectarea prezenței anticorpilor alergici, numiți imunoglobulină E (IgE). Acestea sunt celule care reacționează la alergeni. Medicul poate utiliza un test de sânge pentru a confirma diagnosticul dacă este îngrijorat de potențialul unei reacții alergice severe.
Test de piele – este un tip obișnuit de test alergic efectuat de un alergolog. În timpul acestui test, pielea este înțepată sau zgâriată cu ace mici care conțin potențiali alergeni. Reacția pielii este evaluată de medicul alergolog. Dacă există potențial alergic la o anumită substanță, pielea va deveni roșie și inflamată.
Testarea corectă a alergiilor ajută la identificarea exactă a factorilor declanșatori, ceea ce ajută la evitarea lor și protecția personală a celui cu sistem imunitar sensibil.
Simptomele alergice cărora nu li se acordă importanță și nu se fac testele specifice pentru depistare, pot crea multe complicații. Medicul poate ajuta la determinarea cauzelor simptomelor alergice, precum și diferența dintre o sensibilitate și o alergie completă. De asemenea, medicul va face recomandări pentru ca aceste simptome alergice să fie corect gestionate, astfel încât să se poată evita cele mai grave complicații.
Alergiile pot afecta sistemul imunitar pentru perioade prelungite de timp. Atunci când sistemul imunitar este compromis, șansele de a contacta viruși periculoși cresc. A avea alergii crește riscul de a avea mai multe răceli și gripe, de a dezvolta astm, tuse alergică, bronșite, rinite frecvente, precum și alte afecțiuni ce pot deveni cronice.
Gestionate corect, sub supraveghere medicală, și cu grijă sporită la curățenie, majoritatea alergiilor nu vor afecta grav persoanele cu sistemul imunitar mai sensibil, iar viața lor poate fi una plăcută.
foto: pixabay