Curățarea și dezinfectarea sunt practici importante pentru reducerea contaminării cu viruși și bacterii în locurile frecventate de mai multe persoane: birouri, magazine, școli, ateliere de lucru, săli de sport, clădiri accesibile publicului, centre comunitare, piețe, mijloace de transport etc.
Suprafețele folosite des, de multe persoane, trebuie bine întreținute și dezinfectate frecvent și cu prioritate: clanțele, mânerele ferestrelor, comutatoarele, zonele bucătăriei în care se prepară cafea/ceai/alimente, chiuvetele, pardoselile băilor/scărilor/holurilor, toaletele și robinetele etc.
Curățarea și dezinfectarea – pasul 1: Ordinea operațiilor
Înainte de dezinfectare, suprafețele se vor curăța cu apă și detergent/săpun pentru reducerea numărului de germeni, murdărie și impurități de pe suprafețe. Apoi se realizează dezinfectarea pentru îndepărtarea totală a germenilor de pe suprafețe. Curățarea trebuie să înceapă întotdeauna de la cea mai puțin murdară (cea mai curată) zonă la cea mai murdară (cea mai puțin curată) zonă, pentru a nu răspândi murdăria în zonele mai puțin murdare.
Curățarea și dezinfectarea – pasul 2: Dezinfectanții
Dezinfectantul și concentrația acestuia trebuie selectate cu atenție pentru a evita deteriorarea suprafețelor și pentru a evita efectele toxice asupra personalului care realizează curățarea și dezinfectarea, dar și a utilizatorilor spațiilor respective. Este foarte important să se evite combinarea dezinfectanților, cum ar fi înălbitorul și amoniacul, deoarece amestecurile pot provoca iritații respiratorii și pot elibera gaze potențial fatale. În cazul în care în zona care se curăță și în care se va realiza ulterior dezinfectarea sunt sau ar putea veni copii, animale (de companie) sau alte persoane, acestora nu li se va permite accesul în timpul aplicării produselor de dezinfectare și nici cât timp suprafețele care fost curățate și dezinfectate sunt uscate, iar mirosul s-a îndepărtat.
Soluțiile dezinfectante trebuie întotdeauna pregătite în zone bine ventilate. Este necesar ca ferestrele să fie deschise sau să fie folosit sistemul de ventilație (sau ventilatoare, dacă este necesar). Acest lucru va ajuta la îndepărtarea mirosurilor, mai ales dacă acestea devin prea puternice.
În spațiile non-medicale, hipocloritul de sodiu (înălbitor/clor) poate fi utilizat la o concentrație recomandată de 0,1% sau 1.000 ppm (1 parte de înălbitor de uz casnic de 5% la 49 părți de apă). Alcoolul de concentrație 70-90% poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeței.
Spălarea mâinilor este obligatorie după ce a fost utilizat orice fel de dezinfectant, inclusiv utilizarea șervețelelor dezinfectante. Recipientele cu soluții pentru dezinfectare trebuie păstrate cu capacele bine închise atunci când nu sunt folosite, pentru a se evita vărsarea accidentală. Toate soluțiile dezinfectante trebuie depozitate în recipiente opace, într-o zonă bine ventilată, fără să fie expuse la lumina directă a soarelui și departe de accesul copiilor, animalelor sau persoanelor cu probleme psihice.
Curățarea și dezinfectarea – pasul 3: Protecția
Echipamentul de protecție personală, minim recomandat, atunci când se realizează curățenia și dezinfecția, sunt mănușile de cauciuc, halatele/șorțurile impermeabile și pantofii închiși. Măștile medicale sunt, de asemenea, necesare și obligatorii pentru protecția personală și a celorlalți.
Măștile sunt o măsură cheie pentru a suprima transmisia virușilor și a salva vieți. Măștile reduc riscul potențial de expunere al unei persoane infectate, indiferent dacă are sau nu simptome. Persoanele care poartă măști sunt protejate împotriva infectării. De asemenea, măștile împiedică transmiterea ulterioară atunci când sunt purtate de o persoană infectată.
Măștile trebuie utilizate și ca parte a unei abordări mobilizatoare: „Fă totul pentru sănătate!”, incluzând păstrarea distanței fizice față de alte persoane, evitarea locurilor aglomerate (închise sau deschise), aerisirea încăperilor, curățarea mâinilor, acoperirea nasului și a gurii, schimbarea măștii periodic, la 4 ore, și ori de câte ori este necesar (după strănut/tuse, transpirație, umezirea măștii). Este important să ne informăm permanent din surse oficiale.
Toate materialele și obiectele de unică folosință, cum ar fi mănușile și măștile, care sunt folosite în timpul curățării și dezinfectării trebuie aruncate în recipiente speciale. Acestea nu trebuie curățate și refolosite.
Curățarea și dezinfectarea – pasul 4: Dacă…
În cazul în care curățarea și dezinfectarea nu sunt posibile în mod regulat, din cauza limitării resurselor, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței (în special ochi, nas, gură) ar trebui să fie principalele măsuri de prevenire și de reducere a transmiterii potențiale, asociate cu contaminarea suprafeței.
Pentru o curățenie perfectă la sediul firmei tale, cere oferta!
La final, dar nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu uitați să rămâneți pozitivi!
foto: pixabay